Undersökning och behandlingsmetoder

RING SOFIE

Före och efter behandling

Innan behandling bör hunden vara rastad, ej just fått mat och helst vara torr i pälsen.



Både bättre och sämre reaktioner är bra efter en behandling (både efter massage och/eller elektroterapi) eftersom det är tecken på att jag har hittat ett problemområde och en läkningsprocess har satts i gång i kroppen. Trötthet är vanligt efter behandling, medan en del hundar blir piggare och rörligare direkt. Om hunden blir sämre kommer reaktionen ofta inom 1–2 dygn efter behandling. Försämringen kan ses till exempel som trötthet, stelhet eller ovilja att göra vissa rörelser. Dessa reaktioner går över på några dagar. Ökad törst och ökat rastningsbehov är också vanligt och helt normalt efter behandling. Ibland kan urinen bli missfärgad efter en ryggmassage men det är tecken på att slaggprodukter är på väg ut ur kroppen, alltså helt ofarligt och övergående.

Låt hunden ta det lugnt efter behandlingen och eventuellt även följande dag om hunden verkar trött. Hunden behöver inte vila helt, med fördel kan den motioneras lugnt och kontrollerat i koppel. Därefter beror det på skada/problem hurudan motion och träning hunden kan utföra. Håll gärna hunden varm efter behandlingen med ett täcke på i bilen under den kalla årstiden. Om möjligt bör hunden få vila inomhus samma dag som den har blivit behandlad.


Anamnes, visuell besiktning + rörelsekontroll

Jag går igenom anamnes (förhistoria) tillsammans med ägaren om hundens allmänna hälsa, livsstil och eventuell skadehistorik.


Jag kontrollerar hunden både i stillastående och i rörelse. Jag kontrollerar hur hunden belastar kroppen/benen då den står och rör sig. Jag kontrollerar exteriör och kroppshållning. Jag ser efter hältor i rörelse och andra rörelsestörningar, både på rakt och böjt spår.


Palpering

Palpering innebär att jag känner igenom hunden, både ståendes och liggandes. Jag kontrollerar symmetrin av muskler, muskeltonus, eventuella förtviningar i muskelmassa, ömhet och svullnader. Jag kontrollerar även rörligheten i lederna samt ligament och senor.

Enligt fynden vid både den visuella besiktningen och palperingen kan jag bestämma hurudan behandling (massage och/eller elektroterapi) jag kommer att ge hunden.


Djupgående massage

Massagemetoden jag utför är djupgående och behandlande och kan jämföras lite med idrottsmassage hos människor. Eftersom massagemetoden är rätt tuff utför jag sällan en helkroppsmassage på en gång. Jag vill inte sprida behandlingen för mycket då vi vill få största möjliga läkning i hundens problemområden.


Massagemetoden grundar sig i tre byggstenar:


  • Tumfriktion: muskeln provoceras för ökad genomblödning
  • Handlovsefflurage: töjer muskelfibrerna till optimal längd
  • Dränage: hjälper att få bort vätska och slaggprodukter ur vävnaden

I snitt krävs 3–5 behandlingar för en optimal läkning och hållbart resultat vid specifika problem. Ett optimalt intervall mellan behandlingarna är ca en vecka för att skadan ska kunna läka ut och inte hinna återgå till ursprungsläge mellan behandlingarna. Man kan förstås även ge underhållsmassage i förebyggande syfte i ett intervall som passar hunden, till exempel var fjärde vecka eller några gånger per år.


Jag behandlar inte eller med försiktighet:

  • Hundar med nedsatt allmäntillstånd/svår sjukdom
  • Dräktiga tikar
  • Hundar med epilepsi/cancer
  • Valpar under 6 månader
  • Akuta inflammationer/infektioner/blödningar/feber
  • Frakturer/akut ledluxation
  • Trauma mot ryggraden/akut diskbråck
  • Svåra hjärtproblem
  • Vid vissa medicineringar/om hunden just blivit vaccinerad

Ibland kan man behöva väga upp fördelar mot nackdelarna - Ta kontakt vid frågor gällande din hunds tillstånd och huruvida behandling passar den eller inte.


Elektroterapi

Elektroterapi är en mycket gammal behandlingsform som stimulerar kroppens egna läkningsmekanismer. Med elmaskinen kan vi använda olika typer av strömmar beroende på vad och hur vi vill behandla.


Elektroterapi kan användas vid till exempel:


  • Muskelskador
  • Olika inflammationstillstånd i rörelseapparaten (särskilt kroniska)
  • För muskelavslappning, kommer även åt djupt liggande muskler
  • Cirkulationsrubbningar
  • Smärtlindring
  • Nervskador/störningar
  • Ledproblem, till exempel artros
  • Ryggproblem
  • Svullnader/ödem
Läs mer om elektroterapi här

Träningstips/-schema

Träningstips kan ges i förebyggande syfte (friskvård) eller som en del i en rehabiliteringsplan. Enstaka träningstips ges alltid vid besöken också om ägaren önskar. All träning utgår från hundens form i dagsläget. Träningstipsen ges individuellt enligt vad hunden behöver stärka upp. Det kan gälla allt från att stärka muskler och kondition till att förbättra balans och koordination.

Ifall hunden har en tuff prestation framför sig kan ett individuellt anpassat träningsschema hjälpa till att maxa prestationen då det gäller, t.ex. inför jakt, tävling, lång vandring m.m. Vi lägger upp ett mål och mindre delmål tillsammans med ägaren. Regelbunden kontakt/kontroll för uppföljning under hela schemat. Påbörjas med friskvårdskontroll för att kontrollera att hunden är ok i muskulaturen. Ett träningsschema kan också läggas upp vid rehabilitering, t.ex. efter en ortopedisk operation eller andra skador.


Träningsråden är utformade så att det passar både ägaren, hunden och ens vardag. Inga särskilda redskap eller tillbehör behöver nödvändigtvis införskaffas, om inte ägaren själv vill förstås.

Share by: