Elektroterapi
Elektroterapi är en mycket gammal behandlingsform som stimulerar kroppens egna läkningsmekanismer. Med elmaskinen kan vi använda olika typer av strömmar beroende på vad och hur vi vill behandla. Många funktioner i kroppen är elektriska, till exempel nervsignaler och spänningen över cellmembranet i alla celler. Om det finns störningar i dessa funktioner kan elbehandling hjälpa dem att återgå till viloläge/optimalt läge och på så vis kan man uppnå smärtlindring och avslappning. Man kan säga att kroppen och elmaskinen talar samma ”språk”.
TENS är kanske den mest kända behandlingsformen med ström i Finland. TENS är en ström med fyrkantig kurva som kroppen inte kan vänja sig med och TENS-strömmen behandlar i princip bara medan strömmen är i gång.
Vi använder oss främst av diadynamiska strömmar med trekantig kurva. Frisk vävnad vänjer sig fort vid den diadynamiska strömmen och påverkas på så vis inte av den. Sjuk/skadad vävnad reagerar tidigare och man kan därför rikta behandlingen till problemområden för att stimulera läkning. Till skillnad från TENS, kan man med de diadynamiska strömmarna även få en behandlande effekt efter behandlingen. Det beror på att strömmen ”kickar igång” kroppen till självläkning. Därtill kan vi även använda oss av galvanström som inte är diadynamisk, men som har en god smärtlindrande förmåga och en del andra funktioner.
Elektroterapi är en behaglig behandlingsform eftersom strömmarna körs med låg styrka. Hundarna brukar slappna av fint både under och efter behandlingen.
Angående behandlingsintervall gäller detsamma som vid massage. I snitt krävs 3–5 behandlingar för en optimal läkning och ett hållbart resultat vid specifika problem. Ett optimalt intervall mellan behandlingarna är ca en vecka för att skadan ska kunna läka ut och inte hinna återgå till ursprungsläge mellan behandlingarna.
Kan användas vid till exempel:
- Muskelskador
- Olika inflammationstillstånd i rörelseapparaten (särskilt kroniska)
- För muskelavslappning, kommer även åt djupt liggande muskler
- Cirkulationsrubbningar
- Smärtlindring
- Nervskador/störningar
- Ledproblem, t.ex. artros
- Ryggproblem, t.ex. spondylos
- Svullnader/ödem
Kontraindikationer, tillstånd då elektroterapi inte bör användas eller användas med försiktighet:
- Nedsatt allmäntillstånd/svåra sjukdomar
- Tumörsjukdomar
- Epilepsi
- Diabetes
- Blödningar
- Akuta inflammationer (galvanström kan användas)
- Dräktiga djur
- Svåra hjärtproblem
- Metallimplantat som leder ström mellan elektroderna
- Vid behandling med anti-inflammatoriska mediciner (galvanström kan användas)
Rådfråga om du undrar huruvida elektroterapi passar just ditt djur!